Levensduur beamerlamp verlengen

Levensduur van de beamerlamp en beamer verlengen

Hieronder kunt u een aantal handige tips vinden voor bij het gebruik van uw beamer. Met deze tips kunt u voorkomen dat de levensuur van uw beamerlamp verkort wordt.

Het reinigen van de filters

Reinig regelmatig de filter(s) van de beamer. Verstopte filters resulteren in slechte ventilatie en een oververhitte lamp(unit). De levensduur wordt hierdoor aanzienlijk verkort. Fabrikanten kunnen lampen op dit soort fouten testen en de garantie op de beamerlamp zelfs nietig verklaren. Zorg ook altijd voor voldoende ventilatie rondom de projector en zorg ervoor dat de ventilatoren kunnen luchten.

- Reinig regelmatig de filter(s) van de beamer.

- Reinig regelmatig het rooster van de lucht toe- en afvoer even met een stofzuiger.

- Het “doorblazen” van de beamer met een compressor (zonder dat de beamer open wordt gemaakt) levert vaak meer ellende op. Met het doorblazen van de beamer komt het stof namelijk op plaatsen waar het nog meer schade aan kan richten (optical unit).

Let op! Bij het openmaken van de beamer door een "niet gecertificeerde partij" vervalt alle garantie!

Meer lezen over het schoonmaken van een beamer filter

Universeel stoffilter voor beamers

Mocht uw filter te vuil zijn om nog schoon te maken of mocht deze gescheurd zijn. Dan kunt u bij ons nieuwe filters bestellen voor uw beamer. Sommige beamers maken gebruik van casettes, sommige van een rol en de meeste maken gebruiken van een klein filter, net als bij uw stofzuiger. Dit laatste filter kunt u bij ons bestellen. 

Wij verkopen een universeel beamer filter, welke u op maat kunt knippen voor uw eigen beamer. Het filter komt op € 24,95 inclusief BTW en gratis verzenden. Neem hiervoor contact op met de verkoop afdeling.

Het vervangen van een (losse) beamerlamp

Raak het lampglas niet met uw vingers aan. Vingerafdrukken zorgen voor temperatuur 'hot spots'. Op termijn kunnen deze 'Hot spots' de lamp beschadigen.

Raak de lamp NOOIT met blote handen aan, gebruik altijd een doekje, handschoenen o.i.d. !!

Als u de lamp in een bestaande lampbehuizing moet plaatsen, zorgt u er dan voor dat de klemmen niet te strak worden aangedraaid, het keramiek kan namelijk barsten en de elektronische isolatie van de beamerlampverminderen. Als de klemmen daarentegen te los zitten kan dat resulteren in een overgangsweerstand waardoor er overmatige belasting op de ballast-unit plaatsvindt, hetgeen storing tot gevolg kan hebben.

Lampen met insteekvoeten (2 pennen) moeten tot aan de fitting worden geplaatst.

Meer lezen over het vervangen van een losse beamerlamp

De projector uitschakelen

Schakel de projector altijd uit met de afstandsbediening, nooit door de stroom er direct vanaf te halen! Na uitschakeling via stand-by schakelt de projector in een afkoel modus. Deze nakoelingsperiode duurt 2 tot 3 minuten.

De ventilator draait dan in een verhoogd tempo om de lamp gecontroleerd te laten afkoelen. Een werkende lamp bereikt een temperatuur van 1000-den graden. Als u de stroom van de projector onderbreekt voordat de afkoeling is voltooid, koelt de lamp ongelijkmatig af waardoor scheurtjes kunnen ontstaan en de levensduur van de lamp sterk kan worden verkort.

Schokken en trillingen

Lampen zijn gevoelig voor mechanische schokken. Een hete lamp is erg kwetsbaar. Zorg ervoor dat de beamer is uitgeschakeld en afgekoeld voordat u deze verplaatst of in de auto gaat vervoeren. Een draagtas of een koffer zijn natuurlijk ook geen overbodige luxe voor de beamer.

Bekijk het assortiment koffers en tassen voor beamers

Economy mode

Als uw projector is uitgerust met een 'hoog/laag'- of 'economy'- stand, kunt u de levensduur van een gemiddelde lamp aanzienlijk verlengen door waar mogelijk, de lage- of economy stand te gebruiken.

Mocht u meer tips willen weten, houdt u dan ons blog over beamers in de gaten.

Beamerlamp vervang service.

Wilt u dat wij u de beamerlamp voor u vervangen bij u op locatie? Vraag dan geheel gratis een offerte aan. U krijgt dan snel een scherp voorstel op maat van ons, desgewenst ook met beameronderhoud. Wij reageren al binnen 30 minuten en helpen u graag.

 

Wij vervangen uw huidige beamerlamp binnen 24 uur.

 

Professionele montage en eventueel een onderhoudsbeurt.

 

We stellen de beamer weer af met uw projectiescherm of interactief whiteboard.

 

En we laten alles netjes en schoon achter.


Gerelateerde onderwerpen

Vond u dit artikel interessant? Dan zijn de volgende artikelen ook interessant voor u:

> Het vervangen van een beamerlamp
> Het vervangen van een losse beamerlamp
> Video van het vervangen van een losse beamerlamp 

Vragen of advies over de levensduur van een beamerlamp?

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x