Wat is het verschil tussen dlp en lcd beamers

Welke projectietechnieken zijn er voor beamers

Op deze pagina geven we uitleg over de drie projectietechnieken van dit moment, te weten DLP, LCD en LED. Ook gaan we in op de voor- en nadelen van de drie projectietechnieken.

Uitleg DLP techniek van een beamer

DLP staat voor Digital Light Processing en is een door Texas Instruments uitgebrachte techniek. Heel simpel gezegd werkt het met heel veel, tot wel 1,3 miljoen kleine spiegeltjes (pixels), die kunnen kantelen. Ze kunnen naar het licht toe kantelen en zo het licht weerkaatsen of ze kunnen van het licht afkantelen waardoor er geen licht wordt door gelaten.

Om kleur weer te kunnen geven wordt er gebruik gemaakt van een snel draaiend transparantwieltje met daarop de primaire kleuren (rood, groen en blauw). Door hier op het juiste moment lichtstraaltjes door te spiegelen wordt er kleur verkregen. Een demo van deze techniek is te vinden op http://www.dlp.com.

Een DLP-projector werkt op basis van een digital micromirror device: een chip met honderdduizenden microscopisch kleine spiegeltjes. Elk spiegeltje komt overeen met een beeldpunt en klapt soms meer dan duizenden keren per seconde omhoog of omlaag en weerkaatst daardoor wel of niet het licht van de projectorlamp. Tussen de lamp en de spiegels bevindt zich een ronddraaiend wiel dat is opgebouwd uit de kleuren rood, groen en blauw. Wanneer de lichtpunten bijvoorbeeld door het blauwe segment van het wiel schijnen, wordt een blauw beeld uitgezonden, enzovoort. Zo worden achter elkaar en met een enorm hoge snelheid steeds drie aparte beelden geprojecteerd die in de hersenen samensmelten tot een kleurenbeeld.

Vanwege het hoge contrast maken digitale bioscopen gebruik van DLP-technologie. Een nadeel is het regenboog effect dat ontstaat door de afzonderlijk geprojecteerde beelden. Vooral bij heldere objecten (en witte ondertitels) zie je de randen in de kleuren rood-groen-blauw: de regenboog. Door het verhogen van de rotatiesnelheid van het kleurenwiel of door meerdere RGB-segmenten op het wiel te plaatsen, kan dit effect grotendeels worden verholpen.

Beamer DLP techniek

DLP, de voordelen t.o.v. LCD

- Bij DLP is het raster om de pixels veel minder zichtbaar, doordat de pixels dichter bij elkaar geplaatst kunnen worden;
- Met DLP kunnen veel hogere contrastwaarden verkregen worden;
- DLP chips hebben een veel langere levensduur;
- DLP projectoren zijn over het algemeen veel kleiner.

DLP, de nadelen t.o.v. LCD

- Het regenboog-effect: bij snelle bewegingen van voornamelijk lichte voorwerpen over een donkere achtergrond krijg je het zgn. regenboog-effect, wat zich vertaald in een kleurenwaas die zich achter het lichte object aan beweegt. Nieuwere DLP projectoren werken met kleurenwielen die sneller draaien en over meer kleuren beschikken, waardoor het regenboog-effect geminimaliseerd wordt;
- DLP projectoren zijn hoger geprijsd; (bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard)
- DLP ANSI Lumen lijken voor het oog minder dan LCD ANSI Lumen.
- Bij mobiel gebruik is een DLP beamer aan te raden.

Uitleg LCD techniek van een beamer

De naam LCD staat voor Liquid Crystal Display, wat betekent dat een LCD paneel in een beamer is opgebouwd uit kleine vloeibare kristallen. In een beamer zitten drie van deze panelen, voor elke basiskleur een (rood, groen en blauw). Zo kunnen alle bestaande kleuren geprojecteerd worden. De pixels zelf geven geen licht, maar laten het licht van de lamp door om zo het beeld op het scherm te krijgen.

Er bestaan twee typen LCD panelen. De verouderde passieve matrix (STN) en de veelgebruikte actieve matrix (TFT; Thin Film Transistor). Tegenwoordig zien we alleen nog maar de laatste technologie, waardoor we ook wel spreken van TFT panelen.

LCD = Liquid Chrystal Display

Bij een 3LCD-projector wordt het beeld gemaakt in de projector. Een minuscuul klein kleurenbeeldje wordt uitvergroot en geprojecteerd door een lens. Daartoe wordt allereerst het witte licht gescheiden door drie dichromatische spiegeltjes die elk slechts een kleur doorlaten en de andere twee kleuren tegenhouden. De doorgelaten kleuren vallen elk op een eigen LCD-paneel. De blauwe op de blauwe, de rode op de rode, enzovoort. Op elk LCD-paneel (van 2 x 1 cm) zitten evenveel beeldpunten als de resolutie van de projector. De afzonderlijke kleurenbeelden worden verzameld in een prisma en door de lens geprojecteerd in de ruimte.

Negentig procent van deze LCD-panelen wordt momenteel gefabriceerd door Epson.

Techniek LCD beamer

Over het algemeen zijn bij LCD-beamers de kleuren helderder, scherper en natuurlijker. Een nadeel is de zichtbare rastervorming. Tot voor kort was ook het contrast een nadeel, maar dat is door recente ontwikkelingen flink opgeschroefd en behaalt tegenwoordig een contrastwaarde van 10.000:1.

Beide technologieën ontwikkelen zich momenteel razendsnel. De verwachting is dat LCD-beamers door recente innovaties weer aan terrein zullen winnen. Een ratrace waar vooral de consument als winnaar uit zal komen. Was in de afgelopen vijftien jaar vooral de lichtopbrengst het punt van aandacht, door de komst van HDTV krijgt nu ook de beeldkwaliteit een nieuwe impuls. Ook de lampen worden steeds beter, met als grote belofte de led-lamp die straks een rol kan spelen bij een kleiner formaat. En over formaat gesproken, kijk niet gek op als er dadelijk een mobiele telefoon te koop is met een geïntegreerde laserbeamer.

LCD, de voordelen t.o.v. DLP

- Het regenboog-effect
- LCD projectoren zijn goedkoper; (bij vergelijking met dezelfde specificaties uiteraard)
- LCD ANSI Lumen lijken voor het oog meer dan DLP ANSI Lumen.

LCD, de nadelen t.o.v. DLP beamers


- Bij LCD is het raster om de pixels veel meer zichtbaar;
- LCD projectoren hebben een lagere contrastwaarde;
- LCD panelen hebben een veel kortere levensduur;
- LCD projectoren zijn over het algemeen minder klein.
- LCD projectoren hebben een gevoeligere techniek.
- Waar gerookt wordt, wordt LCD snel vies, door de teer uit de sigaretten komt er een laagje op de kristallen, wat op den duur tot wazig beeld gaat leiden.

Uitleg LED techniek van een beamer

LED staat voor de Engelse afkorting Ligt Emitting Diode en is niets meer of minder dan een elektrisch component waar licht uitstraalt op het moment dat er stroom wordt toegelaten. LED-techniek wordt in meerdere producten toegepast en de meest bekende hiervan zijn afstandsbedieningen, maar ook in de steeds meer opkomende markt aan platte beeldschermen. Inmiddels is deze LED techniek ook toegepast op beamerss.

Bij LED-beamers is de reguliere lamp vervangen door meerdere zeer felle LED's. Deze worden gebruikt als lichtbron i.p.v. de conventionele UHP (Ultra High Performance) lampen. Eigenlijk bestaat er dus niet zoiets als de LED-projectietechniek, aangezien dit dus alleen de lichtbron betreft. Vaak maken LED-beamers gebruik van de DLP-projectietechniek, vandaar de aanduiding LED DLP-beamers. Een voordeel van het gebruik van leds als lichtbron is de lange levensduur van de leds, 20.000 branduren zijn eerder regel dan uitzondering.

Er zijn twee type te onderscheiden: LED beamers met 100% LED als lichtbron. Deze beamers passen in je binnenzak maar hebben helaas nog een beperkte lichtopbrengst. Gemiddeld rond de 100 ansilumen. De kleine beamers worden ook wel pocket beamers of pico beamers genaamd. Het tweede type LED beamer is met een hybride techniek van LED en laser. De rode en blauwe LED's zorgen voor de juiste kleur licht en een blauwe laser zorgt na filtering voor een grote hoeveelheid groen licht. Het gekleurde licht bereikt uiteindelijk een DLP chip die voor de juiste pixel belichting zorgt. Qua projectietechniek hebben beamers met leds dezelfde voor- en nadelen als een reguliere DLP-beamer, aangezien het beeld via dezelfde techniek opgebouwd wordt.

 

Voordelen van een LED beamer

- Een van de grote voordelen is het aantal branduren ten opzichte van een LCD of DLP beamer. De levensduur van deze hybride lichtbron is volgens Casio 20.000 branduur. Dit is een enorm voordeel in de gebruikskosten, aangezien een beamerlamp in een normale beamer maar een beperkt aantal branduren (Ongeveer 6000 – 8000 in de eco modus) meegaat.
- Een LED beamer warmt direct op en na het uitschakelen koelt deze veel sneller af. Zoals men misschien weet is het aan te raden om een beamer pas te vervoeren, nadat deze is afgekoeld. Na een presentatie is het met een LED beamer dus veel sneller inpakken en wegwezen dan bij een beamer zonder deze techniek. Ook tijdens het transport mag een beamerlamp niet meer warm zijn, omdat dit schade aan de lamp kan aanbrengen, wat de levensduur verkort. Hier heeft u dus geen last van.
- Een ander kenmerk van een beamer waarbij LED is toegepast, is dat de levensduur bij normaal gebruik langer is dan bij een beamer zonder LED toepassing. Dit geldt vooral wanneer er veel gebruik van de beamer wordt gemaakt.
- Een typische eigenschap van een LED beamer is ook nog eens dat ze op een goedkopere manier geproduceerd kunnen worden en energievriendelijk zijn.

Nadelen LED beamer

- LED's hebben nog niet de lichtopbrengst van conventionele lampen zoals UHP, maar zijn daarentegen zeer goedkoop, worden nauwelijks warm, nemen zeer weinig ruimte in en verbruiken zeer weinig stroom. Het grootste nadeel (de beperkte lichtopbrengst) is waarschijnlijk een kwestie van tijd.
- Een groot nadeel van dit type beamer techniek is de lage contrastwaarde. Voor presentatie doeleinden is het aanvaardbaar, maar critici zullen het projectiebeeld als 'vaag en onscherp' bestempelen.

Wilt u meer weten over de projectietechnieken van beamers, neem dan contact met ons op. U kunt ook bellen met +31(0)23-5517909.

Gerelateerde onderwerpen op Beamerexpert.nl:

Vond u dit artikel interessant? De volgende pagina's zijn dan ook interessant voor u:

- Short throw beamers 

- Soorten beamers

Top 10 beamers

Tags: verschil, techniek beamer, LCD, LED, DLP, laser beamer

Handige links: Casio LED beamersBeamersBeamerlampen

Vragen of advies over onze beamerlamp opties of over uw beamer?

U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x