Beamerlamp vervangen


Het vervangen van de lamp in je beamer is een essentieel onderdeel van het onderhoud om ervoor te zorgen dat je beamer optimaal blijft presteren. Wanneer jouw beamer een melding geeft dat je de beamerlamp moet vervangen, dan kan je dit het beste snel doen. De lamp in de beamer is immers door zijn aantal branduren heen en kan aan het einde van de levensduur springen. Om een beschadigde beamer of los glas in jouw beamer te voorkomen. Het kan ook zijn dat jouw beamer licht en hierdoor ook minder licht heet en hierdoor ook minder beeld geeft, of dat de beamer zelfs rare kleuren laat zien. Ook dan is de beamerlamp in 9 van de 10 gevallen aan vervanging toe. 

Het vervangen van een beamerlampmodule

Hieronder kan je met behulp van handige afbeeldingen zien hoe je een beamerlamp module (beamerlamp met behuizing) kan vervangen. 

Stap 1

Druk op de uitknop om de projector uit te schakelen en trek de stekker eruit.* Wacht tot de lamp is afgekoeld (ongeveer een uur).
Stap 2
Draai de bevestigingsschroeven van de lampafdekking los en verwijder vervolgens de lampafdekking.Stap 3
Draai de bevestigingsschroeven van de lamp los.


Stap 4
Verwijder de oude lamp. Trek de lamp recht uit de fitting.Stap 5
Plaats de nieuwe lamp. Zorg dat de lamp in de juiste richting wordt geplaatst.Stap 6
Draai de bevestigingsschroeven van de lamp goed vast.Stap 7
Breng de beschermplaat van de lamp weer aan.Zorg dat de lamp en de beschermplaat van de lamp goed zijn vastgezet. De projector wordt niet ingeschakeld als de lamp niet correct geïnstalleerd is of de lampafdekking niet goed vastzit.

Tips voor het vervangen van een beamerlamp

Hier zijn enkele tips voor het vervangen van een beamerlamp

  • Lees de handleiding: Raadpleeg altijd de handleiding van je beamer voor specifieke instructies en aanbevelingen voor het vervangen van de lamp. Elke beamer kan subtiel verschillen in de procedure. 
  • Schakel de beamer uit: Zorg ervoor dat de beamer volledig is uitgeschakeld en ontkoppeld van het stopcontact voordat je begint. Laat de beamer enkele minuten afkoelen als deze recentelijk is gebruikt.
  • Werk in een schone omgeving: Doe de lampvervanging in een schone, stofvrije omgeving om te voorkomen dat de stofdeeltjes de interne componenten van de beamer binnendringen. 
  • Wees voorzichtig met de lamp: De lamp kan heet zijn, zelfs na uitschakeling. Raak de lamp niet aan met je blote handen om vingerafdrukken en oliën te voorkomen die de levensduur kunnen verkorten. Gebruik indien nodig handschoenen of een zacht doek.
  • Markeer de vervangingsdatum: Nadat je de nieuwe lamp hebt geïnstalleerd, is het handig om de datum van vervanging ergens te noteren. Dit helpt je bij het bijhouden van de levensduur van de lamp. 

Veiligheidsinstructies voor het vervangen van een beamerlamp

Hier zijn enkel veiligheidsinstructies om in gedachten te houden bij het vervangen van een beamerlamp

  • Voorkom elektrische schokken: Zorg ervoor dat de beamer is losgekoppeld van het stopcontact voordat je de lamp vervangt. Dit minimaliseert het risico op elektrische schokken.
  • Laat de lamp afkoelen: Wacht tot de lamp voldoende is afgekoeld voordat je begint met de vervanging. Het aanraken van een hete lamp kan brandwonden veroorzaken.
  • Wees voorzichtig met scherpe onderdelen: Sommige beamerlampen worden beschermd door een glazen behuizing. Wees voorzichtig bij het verwijderen van schroeven of clips om breuk te voorkomen.
  • Bewaar de oude lamp veilig: Als de oude lamp is gebroken of beschadigd, bewaar deze dan op een veilige plaats totdat je deze kunt afvoeren volgens de juiste voorschriften. Lampen kunnen kwik bevatten en moeten op de juiste manier worden gerecycled.
  • Volg de juiste resetprocedure: Als je de lamp hebt vervangen, volg dan de juiste procedure om de beamerlamp timer te resetten. Dit zorgt ervoor dat de beamer de juiste levensduur van de nieuwe lamp registreert. 
U maakt gebruik van een verouderde versie van
Internet Explorer, klik hier om deze te updaten.
x